Thursday, 11 May 2017

Parti Islam, PAS tidak berterima kasih kepada pengundi cina kata Presiden MCA

PRESIDEN Parti Persatuan Cina Malaysia (MCA), Datuk Seri Liow Tiong Lai melabelkan Usul Persendirian PAS (RUU355) sebagai satu pengkhianatan kepada masyarakat Cina yang telah mengundi parti itu pada pilihanraya umum yang lalu.Parti Islam itu katanya, tidak berterima kasih kepada pengundi-pengundi Cina, yang telah menyokongnya ketika ia merupakan sebahagian daripada Pakatan Rakyat.

"PAS tidak pernah berterima kasih kepada orang-orang Cina, sejurus selepas meraih sokongan (pada pilihanraya umum lepas) dia mahu melaksanakan hukum Hudud," katanya ketika menyampaikan ucapan di Kampung Baru Jerlun dalam lawatan seharinya semalam.

Beliau turut memberitahu penduduk kampung agar tidak mempercayai Parti Tindakan Demokratik (DAP) yang telah mengelirukan masyarakat Cina untuk mengundi PAS, menurut Liow parti itu kini cuba lari dari tanggung jawabnya.

"Mereka kata sudah putus hubungan dengan PAS, tapi di Selangor masih ada tiga Adun Pas sebagai Exco kerajaan negeri," katanya.

Liow juga menggesa para pengundi untuk menolak calon Amanah dalam pilihan raya kecil kerana parti itu merupakan potongan daripada baju yang sama dengan PAS, tambahnya lagi matlamat kedua-dua parti itu adalah untuk menukar Malaysia kepada negara teokratik.

"Tidak ada fraksi liberal dalam Amanah mahupun PAS. Yang satu 'extreme' satu lagi jauh lebih 'extreme'," katanya.

Satu undi kepada calon Barisan Nasional Mastura Mohd Yazid, akan menghantar mesej yang kuat kepada PAS dan amanah bahawa masyarakat Cina menolak polisi ekstremis seperti Hudud PAS tambahnya.

Liow kemudiannya bertemu dengan pengundi di sebuah kedai kopi berhampiran, dan merasmikan satu majlis perasmian dewan komuniti yang diminta agar dibina untuk kampung tersebut oleh MCA.

Beliau bersama-sama ketua MCA Perak, Datuk Dr Mah Hang Soon membuat satu lawatan mengejut sebuah rumah di Bukit Merchu milik Duong Thi Ngo, 38 yang tidak mampu mendapatkan rawatan untuk tulang retak kakinya selepas terlibat dalam satu kemalangan.

Liow berkata kepada keluarga Duong, seorang warga Vietnam, memerlukan bantuan dan beliau telah meminta pemimpin-pemimpin MCA di Kuala Kangsar untuk membantu mereka.

"Saya sudah beritahu mereka untuk membawanya ke hospital Ipoh untuk memeriksa kembali keretakan tersebut. Suami Duong beritahu kita bahawa ia tidak boleh sembuh kerana ligamen dan tulang-tulang telah rosak,"

"Saya beritahu mereka untuk dapatkan pendapat kedua, kita juga akan membantu keluarga tersebut dari segi kewarganegaraan Kerana duong telah tinggal di sini lebih 8 tahun,"

"Jika dia dapat taraf penduduk tetap, Duong layak menerima bantuan kerajaan," katanya lagi.

Meluahkan keyakinan bahawa undi undi akan pergi kepada Barisan Nasional kali ini, menurut Liow Kuala Kangsar adalah tempat istimewa di hatinya kerana isterinya berasal dari sini.

"Saya pernah datang sini (Bukit Merchu) sebelum ini. Isteri saya (Datin Seri Lee Sun Loo) dari Kuala Kangsar dan saya banyak kali datang ke sini,"

"Bagi saya ia bagaikan balik kampung. Saya sentiasa berhubung dengan orang-orang di sini dan tinggal di sini sentiasa berasa tenang,"

Laporan ini disiarkan dalam portal rasmi Parti Persatuan Cina Malaysia (MCA) di bawah tajuk — Islamist party ungrateful to voters, says MCA chief

No comments:

Post a Comment