Monday, 15 May 2017

DAP akan hilang undi cina kerana lebih banyak bantu Melayu — MCA Pulau Pinang

PENGERUSI Persatuan Cina Malaysia (MCA) Pulau Pinang, Tan Teik Cheng dilaporkan berkata bahawa Parti Tindakan Demokratik (DAP) akan kehilangan undi orang-orang Cina kerana mereka lebih banyak membantu orang-orang Melayu di negeri itu.


Menurut Tan, Masyarakat Cina di Pulau Pinang kini terabai, kerajaan negeri yang dipimpin oleh di DAP lebih banyak memberikan bantuan kepada masyarakat Melayu berbanding masyarakat Cina.

"DAP sudah jadi sombong, dan mereka tidak buat apa-apa kerana mereka fikir mereka sudah terjamin untuk mendapat undi daripada masyarakat Cina," 

"Pengundi Cina kini sudah mula sedar perkara ini dan oleh itu perubahan akan berlaku tidak lama lagi," kata Tan kepada wartawan seperti yang dipetik oleh portal News Straits Time

Menurut Tan lagi, bangsa Melayu di negeri itu telah menerima lebih banyak bantuan daripada kerajaan negeri, termasuklah peruntukan untuk kemajuan Islam, kerja kosong dan juga kuota perumahan.

Dakwanya lagi, beliau tidak bersifat perkauman namun sekadar menyatakan kebenaran.

"Sejak dari tahun 2008 sehingga 2015, kerajaan negeri (pimpinan DAP) telah menganugerahkan 94 peratus projek pembangunan kepada syarikat-syarikat Melayu,"

"Di antara tahun 2009 dan 2014, kerajaan di DAP telah memberikan sebanyak RM450 juta peruntukkan untuk Kemajuan Islam,"

"Sejak tahun 2008 sehingga 2014, daripada sejumlah 8,346 peluang kerja di jabatan kerajaan, hanya sebanyak 220 diisi oleh bangsa Cina," kata Tan.

Malah Tan turut mendakwa, kuota perumahan juga diberikan lebih kepada bangsa Melayu sebanyak 42 peratus.

Sebagai perbandingan katanya, kerajaan Barisan Nasional sebelum ini telah menetapkan kuota rumah untuk Bumiputera hanya pada 30 peratus dan hanya sebanyak RM12 juta sahaja diberikan kepada pembangunan agama Islam setiap tahun.

Menurut Tan, kejayaan parti Cina MCA pimpinannya di Pulau Pinang akan menentukan prestasi parti itu di negeri-negeri lain. 

"Pencapaian MCA di Pulau Pinang akan menjadi barometer untuk ketahanannya kerana ini merupakan negeri yang mempunyai majoriti orang-orang Cina," kata Tan.

Beliau berharap masyarakat Cina di Pulau Pinang akan memberikan undi kepada parti Cina MCA pada pilihanraya umum yang akan datang.

No comments:

Post a Comment