Tuesday, 16 May 2017

MCA mahu semua kerusi dipinjamkan kepada parti Melayu dipulangkan

PARTI Persatuan Cina Malaysia (MCA) mahu semua kerusi-kerusi yang dipinjamkan kepada parti Melayu Umno dalam pilihan raya umum ke-13 yang lalu dipulangkan semula kepada parti itu.


Kenyataan itu dikeluarkan oleh Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai selepas menyampaikan sijil VTAR Institute dalam majlis graduasi para pelajar institusi itu.

"Pendirian kita ialah mana-mana kerusi yang pernah dipinjamkan kita akan ambil semula," katanya.

Antara kerusi yang dipinjamkan kepada parti Melayu Umno adalah kerusi Wangsa Maju, Kuantan dan Gelang Patah. Kerusi itu bagaimanapun akhirnya jatuh ke tangan parti pembangkang.

Sejak pilihan raya umum dalam tahun 2008 lagi MCA telah kalah teruk dalam banyak kerusi-kerusi yang ditandingi oleh mereka. Parti yang dianggotai oleh orang-orang cina itu langsung tidak mampu lagi membantu Umno melalui Barisan Nasional bagi mengalahkan pembangkang.

Kemenangan Barisan Nasional membentuk kerajaan Malaysia adalah dari hasil titik peluh Umno sendiri. Dalam erti kata lain tidak ada gunanya lagi MCA berada di dalam barisan nasional kerana parti itu langsung tidak membantu Umno.

Namun nampaknya Presiden MCA masih lagi bernafsu besar untuk mendapatkan kembali kerusi yang pernah diberikan kepada parti Melayu Umno sebelum ini. 


No comments:

Post a Comment